Zeci de artişti de la secţia de Operă a Teatrului "Oleg Danovski" din Constanţa au protestat astăzi nemulţumiţi de faptul că sunt lăsaţi pe drumuri odată cu disponibilizările dictate de Guvernul Boc. Artiştii au cântat în faţa Consiliului Judeţean şi le-au cerut celor din conducerea administraţiei judeţene să caute soluţii alternative. La finalul discuţiilor cu reprezentanţii artiştilor, vicepreşedinţii CJC, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, au spus că până la modificarea sau anularea ordonanţei 63 a Guvernului Boc nu pot face nimic, mai ales că neaplicarea acesteia intră sub incidenţă penală.

Artiştii secţiei de Operă de la Teatrul "Oleg Danovski" au transformat platoul din faţa Consiliului Judeţean Constanţa în scenă de spectacol. Preţ de câteva minute au cântat aria "Corul Sclavilor" din opera Nabucco a lui Giuseppe Verdi. A fost un spectacol trist însă pentru că cei aproape 60 de artişti au venit să protesteze faţă de decizia de desfiinţarea a secţiei ca urmare a disponibilizărilor pe care le-a cerut Guvernul Boc. Artiştii au afişat mesaje de genul "Nu distrugeţi ce au construit generaţii" şi "Dacă ucideţi cultura ne transformaţi într-un popor de analfabeţi şi sclavi".

Alături de protestatari s-a aflat şi cântăreţul Adrian Daminescu, al cărui tată, dirijorul Constantin Daminescu, a înfiinţat Opera de la Constanţa în urmă cu 54 de ani.

O delegaţie a artiştilor a intrat să discute cu cei din conducerea Consiliului Judeţean Constanţa încercând să ofere soluţii alternative. Numai că nu este loc de aşa ceva în actuala situaţie, spun cei de la CJC. Vicepreşedintele Cristinel Dragomir, a declarat că ordonanţa Guvernului Boc are termeni precişi şi nu e loc de negocieri.

La rândul său, vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, spune că dacă s-ar fi dat afară în mod egal câte 40 la sută din fiecare instituţie subordonată pentru a ajunge la numărul cerut de Executiv, nu va mai funcţiona niciuna în lipsa persoanelor disponibilizate. Este şi cazul celorlalte secţii ale Teatrului "Oleg Danovski". Dacă, spre exemplu, ar fi fost trimişi acasă cei din orchestră, s-ar fi închis şi secţia de balet care depinde direct de aceasta şi care şi aşa este aproape înjumătăţită după restructurări.

Abia în ceasul al doisprezecelea, după ce artiştii s-au revoltat peste tot în ţară, premierul Emil Boc şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-au trezit să anunţe că ordonanţa 63 nu se aplică în cazul instituţiilor de cultură care au fost înfiinţate de Guvern, deci nici în cazul secţiei de Operă de la Constanţa. Un ping-pong cu angajaţii din cultură, pasaţi de cei din guvern între autorităţile locale şi cele centrale. Hunor nu a venit cu o soluţie, a mai spus doar că restructurările în instituţiile de cultură vor fi făcute în "limită rezonabilă", lăsînd în aer numărul de angajaţi şi criteriile după care vor fi daţi afară. Conducerea Consiliului Judeţean spune însă că până se va modifică ordonanţa 63 sau se va emite alta care să o anuleze pe actuala, autorităţile locale nu pot schimba nimic. Abia atunci, administraţia din teritoriu poate convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean. Ceea ce va duce la haos, pentru că va trebui remodificată schema disponibilizărilor şi o dată cu aceasta, făcute alte calcule, astfel încît să se ajungă la acelaşi număr de 350 de posturi restructurate, cît cere guvernul. Mai este timp doar până la jumătatea lunii viitoare, termenul maxim până la care autorităţile judeţene sunt obligate de Guvern să facă restructurările.


CONSTANTIN SI MAGDALENA DAMINESCU

DE CE?
 
Memoria lui tata sa-I fie pomenita
In vremuri de restriste cand tara-I umilita
De ce iubit parinte si sufletul ti-ai dat
Cand la Constanta, teatrul de opera-ai creat?
De ce trudit-ai tata si mama , amandoi
Cand in cultura noastra artistii sunt eroi?
Jertfit-ati tineretea si anii cei mai buni
Si-acum distrug o lume acesti perversi nebuni
De ce de munca noastra, doar praful de alege
De catre impostorii sinistrii, fara lege?
De ce ma educara-ti in spiritual dreptatii
Al cinstei, al iubirii si chiar al demnitatii?
La ce imi foloseste acum cand demnitarii
N-au remuscari, nici mila……mai rau decat barbarii
Ce greu se construieste cultura pe pamant
Si ce usor se surpa……
Voi n-aveti nimic sfant?
 

CARMEN ALDEA VLAD
21 iulie 2010